Tuinmail: wat te doen en spruitjes oogsten

Wat te doen in de Buurtklaver, 27 september 2012

Oogsten:

  • Spruiten
  • Rode kool
  • Boerenkool
  • Rucola ook in de bak
  • Veldsla
  • Mosterdzaad
  • Kruid

Tuinklussen:

  • Composthoop 2 omzetten
  • Blad verzamelen en onderspitten
  • Zaterdag 29 sept: knoflook poten en winterrogge inzaaien.
  • Blad verzamelen rond de tuin en onderspitten in bed links naast de ingang.

Groente van de week: Spruit

Opkweek
Je kunt voorzaaien zo rond eind februari/begin maart), in potjes. Je kunt echter ook buiten in potjes of op een zaaibed zaaien (je zaait ze dan iets later, als de bodemwarmte wat hoger is). De zaden kiemen bij voorzaaien in de kas binnen een week. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn. Probeer daarbij zo min mogelijk worteltjes te beschadigen

Teeltzorgen
Zoals bij alle koolsoorten is bescherming tegen vogelvraat in het begin onmisbaar. Bijvoorbeeld met een net.
En verder: pluk losse spruiten zo snel mogelijk. Door de top uit de plant te halen (afhankelijk van het ras en de grootte van de plant zo rond september-oktober) groeien de bovenste spruiten beter en sneller uit en wordt het openbarsten/los groeien van de onderste spruiten geremd.

Oogst en bewaren
Pluk of snijd spruiten als ze nog mooi dicht en hard zijn, en zo’n 2-3 centimeter groot zijn. Verwijder ondertussen van de planten geel blad, en eventuele rotte en losse spruiten. Zoals gezegd, kun je ook de wat lossere spruitjes oogsten en eten in roerbak of stoofschotels. Gooi na de oogst de dikke stammen weg (dat doen we trouwens bij alle kolen): ze verteren niet op de composthoop omdat ze heel hard en dik zijn. Geplukte spruiten zijn in de koelkast nog een klein weekje houdbaar, losse spruiten zijn minder goed houdbaar en moet je binnen een dag of 3 eten.

Spruitjes met walnoten (bijgerecht 4 personen)
• 600 gram spruitjes
• 1 teentje knoflook, geperst
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels olijfolie
• 125 gram magere spekblokjes
• peper naar smaak
Spruitjes schoonmaken, wassen en 5 minuten koken in wat water. Spruitjes afgieten, met koud water naspoelen en uit laten lekken in een vergiet. Spekblokjes op zacht vuur knapperig uitbakken. Spekblokjes uit pan nemen en in 1 eetlepel spekvet de spruitjes 2 minuten roerbakken. Knoflook toevoegen en 1 minuut doorbakken. Walnoten toevoegen en nog 1 minuut bakken. Spekjes erdoor mengen en peper naar smaak. Nog even goed doorwarmen. Dit recept kan ook heel goed gemaakt weorden met losse spruiten waarbij je dus alleen blaadjes gebruikt (die hoef je dan voor het bakken alleen even te blancheren). Trouwens ook lekker met hazelnoten, en voor vegetariers dan ook lekker zonder de spekjes.

Recent Related Posts