Bijen in de Moestuin?
2012 is het Jaar van de Bij. En dat niet zonder reden. Wij zijn immers voor een belangrijk deel van onze voedselproductie van bestuivers afhankelijk, maar grootschalige bijensterfte vormt wereldwijd een bedreiging. Velen hebben de kunst van het bijenhouden alweer opgepakt, maar ook zonder in het imkerpak te kruipen kan u een steentje bijdragen. Of liever: een bloempje!
Maak de bij blij! Zaai mee!
Wij zaaiden ook voor de bijtjes bij onze moestuin! Bij de ingang zal een mooie bloemenweide komen van bloemetjes uit zaden van Phacelia, Boekweit, Gele Mosterd, Koriander, Juffertje In Het Groen, Goudsbloem, Korenbloem, Bladrammenas, Malva, Dille, Serradella en Zonnebloem. De zaden zijn bij de Bolster op biologische of biologisch-dynamische wijze geteeld. En de combinatie van bloemen is speciaal geselecteerd om velerlei bestuivers zo lang mogelijk in het jaar van nectar en pollen te voorzien. Het is dus niet alleen goed voor honingbijen, maar ook voor wilde bijen, zweefvliegen, vlinders, lieveheersbeestjes, en andere hongerige bestuivers!
Jos Gubbels, de voorzitter van volkstuincomplex Plaswijk, in Breda, vroeg daar, tijdens een vergadering van het Hoofdbestuur van de Bredase Amateur Tuinder (BAT), aandacht voor. Door Jos kwamen wij op het idee om na te denken over het houden van bijen op de tuinen van Overkroeten.
In dit eerste filmpje over dit onderwerp zie je hoe we een start maken met het plan om bijen te gaan houden op de tuin. Het idee is geboren. Nu gaan we kijken of er een plek voor zo’n bijenkot te vinden is op onze tuin en moeten we onze medetuinders gaan polsen over dit idee.
Over de oorzaak van de bijensterfte is veel te vinden. Onder andere via www.jaarvandebij.nl. Wat u bij nader onderzoek zult vinden, is dat de sterfte van de honingbij, de wilde bijen en andere bestuivers, door een combinatie van factoren veroorzaakt wordt. Dit wordt wel eens samengevat in de 3 P’s, zijnde: Pollen, Pathogenen en Pesticiden.
Zonder u al te droevig te maken over de penibele situatie waarin we met z’n allen verzeild zijn geraakt, willen we u graag meer vertellen over hoe we de bij er op biologische wijze weer bovenop kunnen helpen! Want bijen houden van bio!
Bio is divers
Door een arm en incompleet dieet (te eenzijdig stuifmeelaanbod) worden de bijen verzwakt. En zijn daardoor minder opgewassen tegen hun belagers en pathogenen, zoals bijvoorbeeld: de varroamijt, virussen en schimmels (Nosema Ceranae). Daarom hebben bijen en andere bestuivers nood aan een grote variatie aan bloemen en planten, met vroeg- en laatbloeiers. Als we de bijen van een compleet dieet willen voorzien, moeten we zorgen dat de hele periode dat ze vliegen zowel nectar als pollen beschikbaar zijn. Als ze ook in de herfst nog genoeg voedsel vinden, komen ze de winter meestal goed door.
Bio is Pesticidenvrij!
Uw tuin is een prima school om te leren over het fragiele evenwicht dat in het ecologische systeem bestaat. Als één soort, zoals bijvoorbeeld de bladluis, te hard groeit zal de predatorsoort, zoals het lieveheersbeestje, automatisch ook groeien en het evenwicht weer herstellen. Denkt u bij het tuinieren aan de bijen en bestuivers en de bijzondere functie die ze in dit ecosysteem vervullen. En zie dan ook af van het gebruik van pesticiden.
Want dit zijn eigenlijk nog de grootste boosdoeners wat betreft de bijensterfte. Het pesticiden gebruik is de laatste jaren helaas nog steeds niet voldoende afgenomen. Nederland en België lopen qua pesticiden gebruik in Europa op kop. Maar wat ons nog het meest droevig stemt is dat de schadelijkheid van de gebruikte middelen dramatisch stijgt. De nieuwe generatie insecticiden, neonicotiden genaamd, is potenter dan ooit. De meest bekende en meest verkochte variant, Imidacloprid genaamd, is vele malen giftiger dan DDT. Dit middel wordt over de planten gesproeid, maar wordt ook met een ´coating´ op zaden gebracht. Via het zaad trekt het de gehele plant in, tot de nectar en pollen aan toe, waar bijen en andere bestuivers natuurlijk maar al te graag van smullen. Vervolgens brengen de bijen dit lekkers mee naar de bijenkorf. De systemische insecticiden blijven overigens lang in de bodem (met een halfwaardetijd van 9 maanden) en in het water (160 dagen). Ook de afbraakproducten ervan zijn giftig. In Nederland is het oppervlaktewater dan ook zwaar met Imidacloprid vervuild. Het middel werkt bij bijen direct op het centrale zenuwstelsel en leidt tot acute vergiftiging, chronische vergiftiging, subletale effecten en synergie effecten.
Om deze reden is het erg belangrijk om in ieder geval voor niet-behandelde zaden te kiezen! Wanneer u voor biologische producten kiest helpt u niet alleen de bijen, maar ook zeker uzelf vooruit!
Het hele BuurtKlaver team wenst u nog een Gelukkig Jaar van de Bij! En hoopt dat u mag genieten van een heerlijke kleuren- en geurenpracht in de tuin, met veel gezzzzzzoem!