Spelregels
SPELREGELS BUURTKLAVER
De BuurtKlaver is een buurtmoestuin in Noord-Oost Houten. Met een vaste groep buurtbewoners telen we op een ontspannen manier groenten en fruit en leren we al doende over het duurzaam verbouwen van gewassen voor eigen gebruik. Even belangrijk is het sociale aspect. We vinden gezelligheid en onderlinge betrokkenheid belangrijk en werken op voet van gelijkwaardigheid met elkaar samen.
Ieder lid van de tuin heeft iets specifieks te bieden en ieder investeert in de tuin wat zij/hij wil geven of kan missen. Dat kan voor iedereen verschillend zijn. We proberen ieders inbreng, hoe groot of klein ook, te koesteren.
Biologische tuinbouw
- We gebruiken biologische planten en zaden en geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest
- planten die elkaar graag mogen worden bij elkaar gezet
- we passen wisselteelt toe
- we proberen zoveel mogelijk gewassen te telen waar insecten op af komen
- we streven naar een natuurlijk evenwicht tussen planten en dieren
- we maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame/tweedehands materialen
- we gebruiken een cultivator om de vruchtbare toplaag zoveel mogelijk intact te houden en spitten zo min mogelijk.
De organisatie van de BuurtKlaver
We zijn samen verantwoordelijk voor de tuin als geheel. Alleen als er voldoende leden zijn die actief meewerken en meedenken kan de buurtmoestuin slagen.
De coördinator is samen met de penningmeester verantwoordelijk voor contacten met de gemeente, Van Houten&Co en andere externe partijen en het financiële beheer.
Tuinieren
Samen bepalen we welke gewassen worden verbouwd. Er wordt een tuinplan gemaakt waarin aangegeven staat welke gewassen in welke vakken gezaaid moeten worden. We werken zoveel mogelijk met wisselteelt. Het beplantingsplan wordt op de website gezet en geplastificeerd bij de gereedschappen neergelegd.
Het voorzaaien gebeurt door leden die dat leuk vinden. Elke maand wordt het zaaigoed verdeeld onder degenen die gaan (voor)zaaien. Bij het zaaien erop letten dat dat gebeurt in het juiste vak. Bij twijfel overleggen. Het zakje van het zaad bewaren. Wanneer je gezaaid hebt plaats je een bordje in het groentebed met de naam van de groente en wanneer het gezaaid is. Vermijd zoveel mogelijk op de groentebedden te lopen.
We werken in ieder geval elke zaterdagochtend van 10:30 – 12:30u (tenzij het heel slecht weer is).
Grote projecten pakken we bij voorkeur op zaterdagochtenden aan. Daarom en om met elkaar te kunnen afstemmen is iedereen als het maar even kan op zaterdagochtend aanwezig
Daarnaast werken we door de week als het nodig is of als we er zin in hebben (bijvoorbeeld dinsdag/donderdagavond of woensdagmiddag).
Bij droogte komt een watergeefschema in werking; in tweetallen wordt er water gegeven aan de gewassen met water van de waterpomp.
Communicatie
We hebben een website: www.debuurtklaver.nl en zijn bereikbaar op info@debuurtklaver.nl
Elke zaterdagochtend om 12:00u drinken we met elkaar koffie en kijken we of er zaken besproken moeten worden.
De Algemene Leden Vergaderingen, die in de maanden februari en november plaatsvinden, zijn de bijeenkomsten waarin we praten over plannen voor de toekomst en evalueren we hoe het is gegaan. Eenmaal per jaar wordt een door de penningmeester gemaakt financieel overzicht in de ALV besproken.
Grote beslissingen worden in deze vergaderingen genomen, kleine beslissingen kunnen worden genomen op zaterdagochtenden. Tussentijdse ideeën of problemen kunnen worden aangekaart op zaterdagochtenden om 12.00 uur in de tuin. Voor simpele mededelingen gebruiken we de buurtklaver whatsappgroep, maar deze groep wordt niet gebruikt voor sociale uitwisseling. Daarvoor kun je beter gebruik maken van je persoonlijke whatsapp.
Ieders mening of inbreng is evenveel waard. We communiceren op een respectvolle, open en eerlijke manier met elkaar. We nemen de tijd om tot gezamenlijke beslissingen te komen waar iedereen zich in kan vinden. Bij irritaties en problemen spreken we elkaar daar individueel op een constructieve manier op aan.
Oogsten
Iedereen neemt bescheiden en alleen voor eigen gebruik, dus niet voor anderen.
Financiën
In 2024 kost deelname aan de BuurtKlaver € 25,00-€ 50,00 per jaar (naar draagkracht). Uitzonderingen zijn mogelijk en af te spreken met de penningmeester. Een extra bijdrage kan worden gevraagd voor incidentele grote uitgaven zoals kas, omheining. Jaarlijks wordt deze contributie door de ALV vastgesteld. Als een lid gedurende het jaar stopt met de tuin wordt de contributie niet teruggegeven.
Overige afspraken
We zorgen voor een schone, veilige en rustige (werk)omgeving voor onszelf en de omwonenden. We gaan voorzichtig om met de spullen die we gezamenlijk hebben aangeschaft. Ieder is verantwoordelijk voor haar eigen gereedschap.
Kinderen zijn onder begeleiding van een volwassene welkom in de tuin. In verband met schade aan de beplanting en de hygiëne worden honden niet toegelaten.
Recente reacties