Nieuws
AVVN verheugd dat volkstuinders buiten EU-wet vallen

AVVN verheugd dat volkstuinders buiten EU-wet vallen

De Europese Commissie heeft op 6 mei 2013 gestemd over het voorstel over de herziening van de zaai- en pootgoedwetgeving. De EU-woordvoerder namens de Commissie heeft ons laten weten dat de particuliere sector, volkstuinders en hobbytuinders, NIET onder de wetgeving gaat vallen. Zij kunnen onderling zaad blijven uitwisselen, plantaardig materiaal blijven aankopen en zaaizaad in kleine hoeveelheden blijven verkopen.

Het AVVN is hier verheugd over. We zijn blij en tevreden dat onze lobby bij politiek en in de pers voor de belangen van de volkstuinders zijn vruchten heeft afgeworpen.

Tot 6 mei was het onzeker of volkstuinders en andere tuinhobbyisten gevrijwaard zouden worden van de wetgeving. Het bleef mogelijk dat in het wetsvoorstel een verbod zou worden opgenomen op de teelt, ruilhandel en gebruik van zelf gewonnen en/of bewaard zaadmateriaal. Het AVVN heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen om een dergelijk verbod niet in de wetgeving op te nemen, omdat dit onwenselijk is in een tijdsgewricht waarin overheid en burgers streven naar een duurzame samenleving en een gezond milieu. Juist hobbytuinders kunnen in hun volkstuin of tuin bij huis een belangrijk verschil maken.

Onze communicatie hierover is de afgelopen week in de Nederlandse pers breed uitgemeten. Het AVVN stond op de bres voor volkstuinders en het belang van biodiversiteit. Wij vreesden dat de nieuwe wetgeving een toenemende en versnelde privatisering van collectief zaai- en pootgoed mogelijk zou maken door een beperkt aantal marktspelers, met namen als Monsanto, Dow, BASF en Bayer – allemaal actief in de chemische industrie, en dat daarmee lokale, oude en zeldzame gewassen en producenten van biologisch zaaigoed zouden verdwijnen. Deze laatste omdat zij de zeer hoge registratiekosten niet kunnen betalen.

De Europese Commissie heeft wat dat laatste betreft onze vrees weggenomen:

  • Voor oude traditionele rassen zijn slechts lichte registratievoorschriften opgenomen.
  • Voor micro-ondernemingen – kleinschalige zaadaanbieders- worden de administratieve lasten verlaagd en zij zijn over het algemeen vrijgesteld van administratiekosten.

Hieronder een video over dit onderwerp:
Documentary- A Silent Forest. The Growing Threat, Genetically Engineered Trees- Full Movie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.