Nieuws
Geslaagde Put

Geslaagde Put

Vanmorgen is  door Hoveniersbedrijf De Betuwe met succes de waterput geïnstalleerd!
We waren met velen om te straten, schoffelen, en om op advies van de hoveniers een paar diepe gaten te boren om overtollig water in de onderliggende zandlaag te kunnen laten lopen.
Tijdens het boren van de waterput werden de diverse grondlagen geanaliseerd en er blijkt zoals al verwacht een té dichte laag grond bijna direct onder het nieuw gestortte aarde oppervlak te liggen, van wel zo’n anderhalve meter dik. Met daaronder dus een laag zand en een laagje veengrond.

Door middel van een zogenaamde pulsboring is op 10 meter diepte een bodemlaag aangeboord met heerlijk, helder, koel water. Op deze bron is door het bouwteam een handpomp geplaatst, waarna Sara Huizinga de eerste liters water naar boven heeft gepompt. Siebe had al direct plannen om water in flessen met een mooi etiket te doen, en deze te gaan [singlepic id=31 w=320 h=240 float=right]verkopen als “echt Houtens bronwater”.  Zo worden we nog eens heel rijk!

Met deze waterpomp is ook in droge tijden de wateraanvoer verzekerd.
Om nog heel lang van bron en pomp te kunnen genieten hierbij een paar aanwijzingen:

– Doe het pompen met beleid. Het is een solide handpomp van stevig materiaal. Hij kan wel tegen een stootje, maar maak het niet te gek. Vervanging of reparatie is een kostbare aangelegenheid.

– Als je begint met pompen, moet je eerst een aantal slagen maken voordat je water krijgt. Het waterpeil in de buis is dan gezakt, en moet omhoog gehaald worden.

– Als de pomp langere tijd niet gebruikt is, moet je wat water bovenin de pomp gooien (door de smalle opening). De hoeveelheid van een kopje water is al voldoende.

– Het terrein van de BuurtKlaver is gemeentegrond (wij mogen het gebruiken) dus de gemeente is aansprakelijk voor eventuele risico’s. Omdat het water uit de bron niet gekeurd is, is het géén drinkwater. De gemeente wil niet het risico lopen dat kleine kinderen zonder toezicht er van kunnen drinken. Daarom moet de pomp worden beveiligd met een ketting met hangslot. Na gebruik en bij verlaten van de tuin moeten ketting en slot weer aangebracht worden.

Kruiwagen

Inmiddels is er ook een kruiwagen beschikbaar, voor het vervoer van zand, keien of geoogste kroppen sla. De kruiwagen heeft in de hoek, tussen compostbak en muur, een vaste plek gekregen. Om diefstal te voorkomen ligt de kruiwagen bij onze afwezigheid aan de ketting. Deze ketting is aan het hek bevestigd en beveiligd met een cijferslot. De cijfercombinatie krijg je ingefluisterd van het tuinteam, ofwel het kernteam. Na gebruik weer aan de ketting graag (de kruiwagen J ).

Sla uit eigen buurtklaverEr was zaterdag veel aanloop, dus er kon lekker veel gedaan worden. Daarnaast was er koffie en werd er gediscussieerd of de kroppen prachtige sla afgesneden moeten worden of uitgedraaid.
Voorlopig snijden we en laten de wortels zitten zodat ze door kunnen groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.