Lekkernijen en lekker knijen

SENEGALESE PINDASOEP
(recept uit de Dikke Vegetariër van Mark Bittman), maaltijdsoep voor 6 personen

Benodigdheden:

  • 100 gram geroosterde pinda’s, gehakt
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 el fijngehakte gember
  • 1 el fijngehakte knoflook
  • Snuf cayennepeper
  • Zout en versgemalen peper of kruidenbouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • 2 zoete aardappelen of yams, geschild en in dikke plakken
  • 10 romatomaten in stukken of 1 blik tomaten, gesneden
  • 250 gram boerenkool, fijngesneden
  • 65 gram pindakaas met stukjes noot

Bereiding:

  1. Verhit de olie en bak ui, gember en knoflook 3 tot 5 minuten. Voeg cayennepeper en zout of bouillonblokje toe en peper, (kokend) water en zoete aardappel. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  2. Roer er de tomaten, boerenkool en pindakaas door. Nog 5 tot 8 min. koken, totdat boerenkool zacht is.
  3. Doe in iedere kom of bord een lepel pinda’s en schep de soep erop.

RODE LINZENSOEP

Benodigdheden voor 8 personen:

  • 500 gr. rode linzen, gewassen
  • Zout of kruidenbouillonblokjes
  • Verse koriander geknipt
  • Eventueel soepgroenten

Bereiding:
Zet de linzen onder water met zout of kruidenbouillonblokjes en kook ze in 20 minuten gaar.
Zorg dat je het water indien nodig aanvult zodat ze niet droogkoken.
Als je soepgroenten gebruikt, kun je die in de tussentijd in wat olie gaarsmoren.
Pureer de gare linzen en voeg eventueel de soepgroenten toe.
Voeg water toe als de soep te dik is. Maar kijk uit dat je hem niet te dun maakt.

Schep op in kom of bord en voeg een toefje koriander toe.

SMAKELIJK!!

BOERENKOOL VOOR KINDEREN

Boerenkool met rozijnen

  • Ingrediënten: boerenkoolbladen, rozijnen, aardappelen.
  • Bereiding: kook boerenkoolbladen (of diepvriesvariant) en voeg de laatste 2 minuten 1 handvol rozijnen per 500 gram boerenkool toe.
  • Maak verder af met aardappelen en worst: volgens vele oude recepten.

BOERENKOOL MET VIS

  • Als boven, maar i.p.v. worst: geroosterde tilapia of kabeljauw op de stamppot leggen, bestrooi met sesamzaad.
  • Door schade en schande ben ik er achtergekomen dat boerenkool heel fijngesneden moet worden om lekker te zijn.
  • Ik was de bladeren één voor één onder de kraan en haal dan de nerven eruit.
  • Die bereid ik apart. Want je kunt ze prima eten, gestoofd met ui en knoflook.
  • Het blad gaat in de keukenmachine om fijngesneden te worden.
  • Je kunt het klaarmaken als stamppot met (vegetarische bij AH te koop) spekjes, of met geraspte wortelen en koriander gestoofd, of als stamppot met Friese nagelkaas.
  • Onlangs maakten we hartige quiches met boerenkool. De fijngesneden boerenkool werd gestoofd met veel knoflook en ui. Op het laatst werd er slagroom bijgedaan. De quiche bodems werden gevuld met dit mengsel en er werd geraspte Parmezaanse kaas overheen gestrooid. Zó in de oven en daarna af laten koelen tot lauw. Heerlijk!

Leuke recepten voor een paar doorgeschoten kroppen sla of andijvie.
Nodig voor een soepje voor 2 personen:

  • Water, pan en staafmixer
  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook (of meer naar smaak)
  • 2 kroppen sla / andijvie (andijvie is pittiger en bitterder – voor kinderen honing of meloen toevoegen)
  • 1 liter opgespaard groente-kook-water / groentebouillon of andere bouillon, eventueel van een blokje

Versiering:

  • Peterselie, geroosterde amandelen of brood dobbelsteentjes, geraspte kaas, etc.
  • Eventueel scheutje room of Griekse yoghurt (van de Lidl … hmmmm)

Recept:

  • De ui in stukjes of ringen stoven
  • 2 kroppen sla / 2 kleine andijvie in stukjes snijden en toevoegen
  • Even omscheppen en paar minuten laten stoven (tot alles gaar is)
  • 1 liter groentebouillon toevoegen
  • Met de staafmixer mixen
  • Even doorwarmen
  • Versieren en eventueel room toevoegen

(Recept naar Peter Bauwens “Nieuwe kruiden en bladgroenten”, 2000:59)
Mail je favoriete recepten van pompoensoep tot knoflookijs naar info@debuurtklaver.nl
En foto’s van jou met je handen in het deeg zijn natuurlijk ook welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.