Geen categorie
Oplossing voor beschimmelde WC-rolletjes

Oplossing voor beschimmelde WC-rolletjes

Sommige enthousiaste voorzaai-kwekers onder ons hebben last van beschimmelde WC-rolletjes. Ik ook. Schimmels rond of in de rolletjes betekent dat het vocht niet weg kan en dat ze toch te nat zijn geworden.

Wat mij helpt is:

  • Haal de schimmel met je nagel of een lepeltje weg (en doe een schietgebedje – volgens mij helpt dat … ;).
  • Niet vaker dan om de dag, om de 2 dagen bewateren. Plantjes mogen best eens droog staan. Als ze het kopje laten hangen, meteen béétje (béétje, anders spoel je het slappe ding meteen weg…) water geven. Als ze plat in de bak liggen, idem béétje water geven (en nu minstens twee schietgebedjes doen … ) en na een uur nog eens.
  • Het zand in je kratten of bananendozen ROND de rolletjes kan veel water afvangen, als je tenminste netjes IN de rolletjes bewatert: Probeer het eens met een plastic fles met plastic dop, waar je een sneetje of een paar spijkergaten in maakt. Mik dan precies IN de rolletjes. (Of bestel voor 4,99 bij www.flessebroes.nl die doppen die je op plastic frisdrankflessen kunt draaien).
  • Je kunt ook de rolletjes openmaken en de inhoud met plantje en al, in een groter potje met gemengd zaaigrond/potgrond) overzetten.

BEHOEFTEN VAN DE ZAAILINGEN

  • Sla, wortels, biet en snijbiet, kolen binnen voorgezaaid: houd ze goed koud en niet te nat!, dan blijven de plantjes compact. Als ze te hard groeien: zaaigrond eromheen, aandrukken en koud zetten. Ik ben mijn slaplantjes al aan het afharden onder de overkapping (bij vorst naar binnen halen, maar in onverwarmde ruimtes zetten, zoals schuur, eventueel bijkeuken, slaapkamer of zolder).
  • Courgettes en komkommers gaan sneller als je ze binnenshuis warm kiemt (in de woonkamer), maar zodra ze boven de grond komen moet je ze binnenshuis ‘afharden’ naar een koude slaapkamer of schuur. Nog niet naar buiten, want ze kunnen slecht tegen kou en vorst. Ze deden er bij mij dit jaar 5 – 9 dagen over. Je kunt ze nog een nachtje in de woonkamer zetten, tot ze allemaal gekiemd zijn, maar de eersten gaan dan wel heel hard groeien en lopen kans om lange slappen planten te worden. Daarna kun je ze naar de slaapkamer of een andere koude ruimte brengen. Ook paprika’s en aubergines willen warm kiemen en binnenshuis (als in een kas) tot kleine plant opgroeien. Ook zij kunnen pas half mei in (opgewarmde) volle grond of (heel goed!) in een ruime pot (min. 30 cm breed en liefst iets hoger) in de zon op een beschutte plek staan. Veel water geven en met de vakantie een ervaren watergever zoeken !
  • Verspenen van kleine plantjes: prima om ze uit de modules of WC-rolletjes te halen en in allerlei (gewassen !) glazen potjes met mengsel van zaai- en potgrond te zetten: kunnen ze flinke wortels ontwikkelen, voordat ze de tuin in gaan.

Hetty Zwamborn

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.