Nieuws
Plantcombinaties (permacultuur)

Plantcombinaties (permacultuur)

Een paar jaar geleden hebben we met de Buurtklaver gekozen voor een goede wisselteelt. Daarnaast hebben we ook een permacultuur-combinatie uitgeprobeerd: de bonen+maïs+pompoenen combi. Dat ging best goed ! Deze combinatie had in theorie een paar jaar op dezelfde plaats kunnen blijven staan. Permacultuur is een samentrekking van agri- en permanente cultuur. Als je permacultuur toepast, zoek je naar wederzijds positieve invloeden tussen planten, zodat je ze langere tijd samen kunt opkweken en oogsten. Door families samen te voegen krijg je een GILDE. Er zijn vele combinaties van plantenfamilies (Gildes) mogelijk.

De komende tijd gaan we weer tuinbonen en peultjeszaden leggen. Zij behoren tot de familie van de LEGUMINAOSEA (Vlinderbloemigen). Met deze familie zijn heel veel goede plantcombinaties met andere families in één GILDE mogelijk. Een goede plantencombinatie (Gilde) die veel in de Nederlandse tuinbouw word toegepast en dus ook in onze Buurtmoestuin goed is te gebruiken, is de combi van:

– De familie LEGUMINOSAE/VLINDERBLOEMIGEN (Tuinbonen, Peultjes, vroege Erwtjes, Pronkbonen, Sperzie/Princessebonen, Snijbonen, Erwten, Peultjes, maar ook Lupine!!!), met de kolenfamilie (BRASSICACEA, broccoli, palmkool, spruiten, boerenkool, maar ook radijs !!! en pak choi !!!) én prima met de familie nachtschades (SOLANACEAE, zoals aardappelen, tomaten, paprika’s/pepers, aubergines). Geen wonder dat je in Nederlandse tuinen en akkers dus vaak bonen tussen of naast aardappelen en kolen ziet. Maar ook vele andere combi’s met de luguminaosae (bonen= of vlinderbloemigen) zijn mogelijk. Daarover later meer.

En … wist je dat de familie ROSACEA (waartoe de meeste vruchtenbomen, maar ook de aarbei !!! behoren) prima samengaat met heel veel andere families, zoals de ALLIACEA (de lookfamilie, zoals knoflook, ui, prei, etc.)? Dus een paar plantuitjes, knoflookteentjes of prei tussen de aardbeien kan geen kwaad – integendeel: ze hebben een wederzijds positief effect op elkaar ! Daar gaan we het later ook een keer over hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.