Nieuws
Tuinmail van de Tuinplangroep

Tuinmail van de Tuinplangroep

Beste Buurtklavers,
Gisteren was Mieke Baldé van biologisch dynamische tuinderij De Volle Grond uit Amelisweerd met de  tuinplangroep op de tuin.  Ook Theo, een betrokken buurtbewoner en ervaren tuinder, hadden we uitgenodigd.
We hebben met hen gepraat over de tuin en het tuinieren. Het was erg leerzaam voor ons! Zo blijven we leren. Ook goed te melden: beide experts vonden de tuin er prachtig bij staan. Dat is een groot compliment voor ons allemaal!

Hartelijke tuingroet,
De Tuinplangroep

Aan de hand van hun tips en onze eigen plannen zijn er de volgende punten in deze tuinmail:

Oogsten:

  • prei
  • boerenkool: het is zomerboerenkool en deze heeft geen vorst nodig. Oogst eerst de boerenkool links naast de ingang en de boerenkool tussen de knolselderij. Dan kan deze ook beter groeien.
  • Rucola
  • Kruiden

Tuinklussen:

  • Alle grond die nu vrijkomt willen we inzaaien met winterrogge. Dit is een groenbemester, die zorgt voor voeding in de grond. Hiervoor de grond goed diep omspitten, fijnmaken en egaliseren.Als het zaad binnen is (De Volle Grond wil doneren!) zaaien we het in.
  • De koolstronken op de composthoop hebben erg veel tijd nodig om te composteren. Ze moeten er uit en in een aparte compostbak verteren. Dus: dikke stronken eruit halen en apart leggen. We vragen de bouwgroep om nog een compostbak te bouwen.
  • De dagen worden korter. Nog even en het is ‘s avonds al vroeg donker. Na het oogstfeest op 22 september zullen we vooral op zaterdagochtend werken en wordt het te donker voor de tuinavonden. Er is ook steeds minder te doen op de tuin, het seizoen loopt ten einde.
  • Enkele planten rode kool vlak naast de aardbeien kunnen er uit (dit zijn een stuk of 10 planten). Deze groeit niet meer. Grond omspitten en egaliseren.
  • Een aantal bonen laten hangen en zaad laten zetten voor volgend jaar.

Tuinplan 2013
Op 2 oktober zal de tuinplangroep een tuinplan voor 2013 presenteren. Heb je nog wensen voor gewassen of andere ideeen voor de tuin?
Laat het ons voor 24 september weten! Mail naar petra@almaterra.nl

Actie Groen Dichterbij: wie maakt de Buurtklaver icoonproject van Utrecht?
Onlangs kwam ik en ook Hennie het project Groen Dichterbij tegen. Zie www.groendichterbij.nl. Met deze actie kunnen groene buurtprojecten een flink geldbedrag winnen en voorbeeldproject van de procincie worden.

De Buurtklaver voldoet aan alle eisen om mee te doen en past perfect in het profiel, dus dat leek ons wel wat. Ook de kerngroep vond het een prima idee om mee te doen.

Wil jij zorgen dat De Buurtklaver icoonproject van Utrecht wordt? En dat geldbedrag winnen zodat we De Buurtklaver nog veel mooier kunnen maken? Heb je zin om je hier voor in te zetten? Laat het weten!

Op www.groendichterbij.nl staat precies wat de bedoeling is.

Groente van de week: Sperzieboon
Vlinderbloemenfamilie, het geslacht van planten waar ook o.a. de lathyrus en gouden regen toe behoren.
Oogsttijd: Juli-oktober
Ze hangen al een tijdje aan de bonen- tipi:  de sperziebonen. Wat we van de plant eten zijn de onrijpe vruchten van deze vlinderbloemige klimplant. De naam “bonen”  is wat misleidend. De vruchten eten we in een vroeg stadium, terwijl witte of bruine bonen gegeten worden om de zaden. Hoe jonger de boontjes hoe malser. Uit Frankrijk komt de Harricot Vers en uit Suriname de Kouseband.  De sperzieboon komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Waarschijnlijk werd de boon pas tijdens de Spaanse ontdekkingsreizen in Europa en Azië geïntroduceerd. Wereldwijd zijn sperziebonen in allerlei vormen te verkrijgen. Ze verschillen vooral in uiterlijk, kleur en consistentie van de peulen. Sperziebonen zijn ook verkrijgbaar in minivariëteiten. Al heel lang bestaan er stamboontjes. De peulen kunnen geplukt worden zodra er een kleine verdikking van de zaden te zien is. Dan zijn de bonen op zijn lekkerst. Als je wacht gaan de zaden reservevoedsel opslaan in de vorm van zetmeel en zal het jasje van de peul uitdrogen en niet sappig meer zijn. Als het om het zaad te doen is moet je de bonen zo lang mogelijk laten hangen. De zaden ( witte boontjes) zijn het volgend voorjaar te gebruiken als zaad voor een nieuwe productie.

Sperziebonen zijn snelgroeiende eenjarige planten die aangezien ze oorspronkelijk uit tropische klimaten komen een warme bodem nodig hebben om te kiemen en te groeien. Sperziebonen zijn zelfbestuivend en leveren vaak goede opbrengst, mits de jonge bonen regelmatig worden geplukt en de planten goed groeien.
Vroege sperziebonen worden half april gezaaid. Om de groei de bespoedigen is het aan te bevelen de planten bij kamertemperatuur te laten kiemen. De ‘open teelt’ sperziebonen worden van eind april tot soms begin juli gezaaid en worden vanaf half juli tot en met half oktober geoogst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.