Compostbak

Compost bakken

Goede compost moet aan de volgende voorwaarde voldoen:

Het ruikt aangenaam, is droog genoeg om in de hand te worden verkruimeld en heeft een losse structuur zodat het kan worden verstrooid.

In een goede composthoop moet je streven naar een hoog koolstof gehalte in verhouding tot het  stikstof gehalte. Stro, takjes, varenblad, papier en karton hebben een hoog koolstof gehalte, tuinafval en gras zijn rijk aan stikstof.

Begin de compostbak op de kale grond, dit geeft wormen en bacteriën de mogelijkheid om in de compostbak te komen en daar hun werk te doen.

De ingrediënten van de composthoop moet levend materiaal zijn. Voor de Buurtklaver betekent dit: het tuinafval, eenjarig onkruid, stro en kleine takjes en eventueel van huis meegenomen karton en eierenschalen.(Dit is om de zuurgraad van het compost te neutraliseren)

Als de compostbak vol is moet hij minstens 8 weken met rust gelaten worden. Na deze 8 weken moet hij omgezet worden. Dit betekent dat hij omgehusseld wordt met een mestvork. Dit bevordert de aërobe activiteit, temperatuur stijging en de snelheid van de vertering. Na een half jaar is het compost goed om gebruikt te worden.

Voor de Buurtklaver:  De rechter compostbak ( nr 2) is nu afgesloten en gaat vanaf 15 augustus voor 8 weken in rust. Resten van tuinafval , eierschalen en karton moeten in de linker compostbak ( nr 1) gegooid worden.

Succes, Marjan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.