Permacultuur

Permacultuur tips voor een kleine moestuin (Miquel Buckinx)

Volgens Miquel Buckinx, een van de makers van de film Permacultuur in Nederland, kan een moestuin van ongeveer 30 vierkante meter een redelijke opbrengst van groenten en fruit genereren. Vul de tuin met vaste productieve gewassen zoals fruitstruiken; aardbeien; eeuwig moes en spinaziezuring. En met gewassen die je kan afsnijden en weer aangroeien zoals Rucola sla; rabarber; snijbiet; winter postelein; snijsla; hertshooi weegbree; raapstelen; bieslook en basilicum. Dit kan aangevuld worden met ieder jaar wat zaaigroenten, maar dit kost veel meer moeite dan de voorgaand genoemde gewassen.

Verbouw geen groenten en fruit vlakbij geïmpregneerde schuttingen in verband met het gif wat uit het hout in de grond kan zijn gespoeld.

Maak de grond klaar voor een moestuin door er niet al te verse paardenmest door heen te mengen. Indien u niet aan paardenmest kan komen kan ook compost+stro gebruikt worden.

Bovenop de grond zorgt u voor een afdekking van de aarde om zo vocht in de grond te behouden en onkruid tegen te gaan. Deze afdekking wordt mulch genoemd en houtsnippers zijn er zeer geschikt voor (gratis via de gemeente te verkrijgen in het snoeiseizoen dwz de winter). Het is mogelijk om in bedden of een bak planten te laten groeien. De bedden worden afgewisseld met houtsnipperpaadjes om op te lopen.

In een Permacultuur moestuin zet men op verschillende hoogtes moestuinplanten neer waardoor een grotere opbrengst van groenten en fruit mogelijk is. Tegen een muur of schutting worden lei-fruitbomen; kiwiplanten of framboosplanten geplaatst. Een stenen muur neemt overdag warmte op en straalt die ’s nachts weer uit wat ten goede komt aan de vruchten. Onder de leifruitbomen; kiwiplanten of framboosplanten worden bijvoorbeeld besdragende struiken geplant. Een in de hoogte gaande spiraal gemaakt van stenen en gevuld met aarde is erg geschikt voor kruiden, want er is veel ruimte voor de wortels en de bladeren kunnen over de randen heen hangen. Handig is ook een zogenaamde groentetoren waar groenten of aardbeienplanten op een schuine grondhelling worden geplaatst met bovenop ook begroeiing om waterverdamping tegen te gaan. Bakken aan de muur of schutting bevestigen leidt tot extra mogelijkheden voor het telen van groenten en fruit. Men kan natuurlijk ook gewoon in de grond groenten- en fruitplanten neerzetten.

Het is aan te bevelen om een kleine vijver in de moestuin te plaatsen, want hierin vestigen kikkers zich vaak en deze eten slakken op. Slakken zijn de vijanden in een moestuin.

Bijen zijn vrienden in een moestuin, want zij zorgen voor bestuiving van groenten- en fruitplanten. Daarom is het heel goed om tussen de groenten bloemen te zetten. Zorg ervoor dat gedurende het hele lente/zomerseizoen er geschikte bloemen voor de bijen zijn. Geschikte bloemen zijn onder andere tagetes minutes (afrikaantjes); goudsbloem; Oost-Indische kers; dille; venkel; schermbloemige zoals achillea; knoflook en bieslook. Knoflook en bieslook moet je dan wel door laten schieten. Smeerwortel en brandnetels zijn voor bijen ook aantrekkelijk. De bloemen en bladeren van Oost-Indische kers kunnen trouwens gegeten worden; vooral de gekleurde bloemen staan leuk in een salade.

Probeer het grootste deel van het jaar groenten te telen. In het voorjaar begin je bijvoorbeeld met het planten van rucola en spinazie. Na het oogsten van niet vaste groenten zet je in de zomer meteen weer een andere groente op de vrijgekomen plek. Sommige groenten kunnen nog vrij laat in het seizoen geplaatst worden.

Het is zeer aan te bevelen om regenwater op te vangen voor het bewateren van de moestuin. Regenwater is ook beter voor de planten dan leidingwater.

In principe blijven in een Permacultuur tuin de restantdelen van groenten gewoon op de grond liggen waarna ze door wormen de grond in worden getrokken of gewoon op de grond gaan verteren. In een kleine moestuin zal dit principe wat minder snel toegepast worden omdat die grond dan niet meteen beschikbaar is om op nieuw te beplanten. Maar het is zonde om planten- en groenteresten weg te gooien. Het is veel beter om er compost van te maken, wat weer gebruikt kan worden in de moestuin om de grond te verbeteren. Gooi op een composthoop naast planten- en groentenresten ook droog afval zoals stro en herfstblad. Resten van citrusvruchten, vlees en vis mogen niet op de composthoop. Het toevoegen van mestwormen aan de composthoop is zeer aan te bevelen. Gebruik dan een gesloten systeem, want anders verdwijnen alle wormen in de winter.

Degenen die geen plaats hebben voor een composthoop of bang zijn voor stank kunnen kiezen voor een bokashi-emmer. Bokashi is Japans voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”.

In de bokashi emmer worden laagjes kleingesneden keukenafval afgewisseld met laagjes bokashi-starter. Dagelijks kan via een aftapkraantje voedingrijk sap afgetapt worden. Dit sap is, mits goed verdund, een ideale plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. De inhoud van de bokashi emmer wordt steeds aangedrukt en na 2 tot 4 weken (afhankelijk van de hoeveelheid keukenafval per dag) is de bokashi emmer vol en begint in een zuurstofarme omgeving het echte verwerkingsproces. Dit duurt 1 a 2 weken en dan kan de inhoud in de tuin gewerkt worden als een belangrijke bodemverbeteraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.